Lichaamsgerichte therapie

Jongeren/Studenten

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

 

Tijdens de individuele sessies werk ik met verschillende methoden. Afhankelijk van waar jij mee komt of waar je je bevindt in jouw proces pas ik de methode(s) toe die het beste bij jou past. Samen kijken we naar waar je tegenaan loopt, wat jou belemmert om te doen wat je graag wilt. Wat je lastig vindt of waar je graag verandering in wilt brengen. In de sessies maak ik gebruik van een mix van Primal Rebirth Therapie ® (innerlijk kindwerk), Trauma Therapie, Opstellingen en EMDR technieken. Verder komen beweging, ademwerk en meditatie ook met regelmaat naar voren. Wil je meer weten over de verschillende methoden? Lees hieronder de specifieke uitleg. 

 

Primal Rebirth Therapie ®

Primal Rebirth Therapie ®, ook wel bekend als innerlijk kindwerk, is een vorm van lichaamsgerichte therapie. In de PRT wordt er in de basis gewerkt met het innerlijke kind, het natuurlijke kind en het gekwetste kind, de volwassene en de getuige. Als kind ben je afhankelijk van je ouders of opvoeders om te overleven. Alleen kan je het nog niet. Als kind heb je voeding, veiligheid, warmte en zorg nodig. Om vele verschillende redenen wordt er niet altijd voldaan aan je basisbehoeftes. Dan leer je jezelf aan te passen, om te krijgen wat nodig is om te overleven en raak je verwijderd van je natuurlijke zijn. Je wordt stil of gaat juist veel huilen. Je verstopt je of doet maar gewoon wat er van je gevraagd wordt. Of je bent altijd vrolijk, want dan wordt je gezien. Dan vinden mensen je leuk en krijg je wat je nodig hebt. Als jong kind doe je, van nature, alles om te overleven. Zo kunnen er patronen en overtuigingen over jezelf ontstaan. Over hoe je moet leven in deze wereld.lichaamsgerichte therapie, groningen, lichaam, therapie, coaching, primal rebirth

Het zijn deze patronen en overtuigingen die je in het latere leven in de weg kunnen staan. Bijvoorbeeld de overtuigingen: Ik mag er niet zijn, ik ben niet goed genoeg of ik mag niet kwetsbaar zijn. Dan kan je bijvoorbeeld vast lopen, overspannen raken of krijg je een burn-out. Omdat je niet geleerd hebt om te luisteren naar jezelf en niet weet hoe je kunt zorgen voor je eigen behoeftes. De volwassene van nu reageert eigenlijk vanuit de ervaringen van het kind van toen. Door bewust te worden van deze patronen en overtuigingen kan je -in het hier en nu – bewuster keuzes maken en hier verantwoording voor nemen. Met deze vorm van therapie leer je bewust te worden van je patronen en overtuigingen. Je leert de volwassene te versterken, zorg te dragen voor je eigen innerlijke kind en weer contact te maken met wie je van nature bent. Er is een volwassen deel in je dat zorg kan gaan dragen voor wat je nodig hebt. De volwassene die grenzen aan kan geven, nee kan zeggen of juist volmondig ja zeggen. Het volwassen deel in ons is beter in staat te kiezen vanuit zichzelf, zijn/haar eigenheid  in plaats van de omgeving. Er is een andere beweging mogelijk.

Trauma Therapie

Een trauma ontstaat wanneer we een (nare) gebeurtenis meemaken die te groot, te overweldigend was op dat moment. Waardoor we als het ware bevriezen. We kunnen niet meer bewegen, niet vechten en niet vluchten. Het lichaam kan dan niet ontladen en de energie zet zich vast, waardoor er blokkades ontstaan. In je huidige leven werken deze blokkades -soms onbewust- door. Symptomen die je in je huidige leven kunt ervaren zijn bijvoorbeeld: schrikachtig reageren, hyperventilatie, paniekaanvallen hebben. Meestal snappen we niet waarom we in bepaalde situaties zo reageren.

lichaamsgerichte therapie

In de sessie werken we niet zozeer met de traumatische gebeurtenis. We werken op een rustige, veilige manier met wat op dit moment in je lichaam gebeurt. We kijken naar wat het lichaam nodig heeft om de energie die bevroren is weer in beweging te krijgen. En wat je lichaam aangeeft om het zelfregulerend vermogen weer terug te krijgen.

Familie-opstellingen en systemisch werk

We zijn allemaal een onderdeel van een systeem; het gezin van herkomst, het huidige gezin, de collega’s op je werk en je vriendengroep. Wanneer je worstelt met steeds terugkerende en beperkende patronen, je moeite hebt met relaties of je steeds vastloopt in bijvoorbeeld werksituaties kan een opstelling helderheid geven in de dynamiek die er speelt. Het kan zijn dat je je (onbewust) identificeert met een (groot)ouder, een overleden familielid, ziektes en/of traumatische ervaringen in de familie. Hierdoor kan je verstrikt raken in patronen die  niet bij jou horen maar ergens in de familielijn. Ook jonge kinderen kunnen verstrikt raken in het systeem en ervaren dan vaak: hyperactiviteit, onrust en slapen slecht.

groepstrainingen - joan kruk

In een opstelling plaats je familieleden of een thema door middel van personen (in een groepsopstelling) of kussens/vloerankers, poppetjes (in een individuele opstelling) op een plek die voor jou klopt op dat moment. Je maakt als het ware een beeld. Dit is het uitgangspunt. Door verschuivingen, verwoorden wat wordt gevoeld wordt er gezocht naar evenwicht in het systeem. Gevoelens, gedrag en patronen die niet bij de persoon horen kunnen weer komen op de plek waar het hoort. Er komt rust in het systeem. Er is een helingsproces gestart. Een opstellingssessie kan nadien nog maanden doorwerken. 

Ik werk met opstellingen op individueel niveau, met gezinnen en in groepen.

JONGEREN/STUDENTEN

Als dansdocent en coach heb ik jarenlange ervaring in werken met jongeren. Op dit moment werk ik bij FC ROC in Leeuwarden en ook hier geef ik de training STAIn mijn werk met jongeren valt me op hoeveel er moet. School, werken, sociale media/contacten, niets mogen/willen missen. De prestatiedruk is hoog. Niet iedereen kan hier even makkelijk mee omgaan. Het kan dan fijn zijn om hier een beetje ondersteuning in te krijgen. Ik begeleid je door te luisteren zonder oordeel en je problemen serieus te nemen. Samen kijken we wat jij nodigt hebt om makkelijker om te kunnen gaan met de prestatiedruk, beter in je vel te zitten, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en steviger in je schoenen te staan.

Ik kan je hier zowel individueel in begeleiden door middel van een coachingssessie als in groepsverband bij de training STA. Tijdens een coachingssessie maak ik een combinatie tussen praten en bewegen. Praten om het probleem helder te krijgen en bewegen om te ervaren hoe je lichaam reageert op de prestatiedruk en hoe het is om stevig te staan. Bewegen helpt je om de spanning los te laten en leer je wat je kunt doen wanneer het spannend wordt.